Tårup sat på verdenskortet: Ny festival forener nattehimlen, videnskab og kunst

0
1196

Tårup Dark Sky festival er en ny videnskabelig og kunstnerisk festival i Nyborg kommune.

Img 20230831 173841

I de mange udstillinger og oplevelser bliver der leget og eksperimenteret med lyset, hjernen og sanserne. Foto: Magnus Terp

Nyborg kommune byder i denne uge velkommen til en nystartet festival. Tårup Dark Sky Festival er startet torsdag med taler, udstillinger, forelæsninger, workshop og koncerter skabt af internationale kunstnere og forskere. Festivalen fortsætter med et pakket program weekenden over, og den har allerede nu fået opmærksomhed i internationale medier.

Det er ikke uden grund, at den lille fynske landsby, Tårup, er blevet udvalgt. Tårup Dark Sky Festivalen er inspireret af, og får sit navn fra, den mørke nattehimmel, som omgiver Tårup om natten. Tårup er en af kun tre steder i Danmark, hvor man stadig kan se nattehimlen uden lysforurening.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Img 20230831 165354

Borgmester Kenneth Muhs holdte åbningstale til Tårup Dark Sky Festival. Foto: Magnus Terp

Helga-Marie Nordby er en af to arrangører af festivalen, og hun har med spænding set frem til festivalen.

-Det er helt fantastisk at komme i gang. Vi har virkelig glædet os til denne dag i så lang tid. Det har været en meget kompleks proces. At være i dialog med forskerne og kunstnerne og finde ud af, hvad der skal fokuseres på – det har været spændende for os.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Img 20230831 163833 01

Helga-Marie Nordby og Crispin Gurholt har med hjælp fra venner og familie brugt tre år på at arrangere festivalen. Foto: Magnus Terp

International interesse og skyhøje ambitioner

Tårup Dark Sky Festival er i løbet af ugen blevet omtalt i det internationale medie ”The Guardian”. Interessen holder tilsyneladende ved på åbningsdagen, hvor en britisk journalist var at finde blandt deltagerne. Parret bag festivalen har da også store ambitioner; Det, Helga-Marie Nordby og Crispin Gurholt, vil, er bemærkelsesværdigt. De ønsker at skabe en bro mellem videnskaben og kunsten.

-Vi håber, det kan være med til at gøre, at begge felter kan trække tættere på hinanden i fremtiden. Det behøver ikke give os nogle svar, men forhåbentlig skaber det et rum for alt det abstrakte, som er svært at forklare, men stadig er fascinerende, siger Helga-Marie Nordby.

Artiklen fortsætter efter billedet

Img 20230831 174349

Udstillingerne har åbent til og med søndag den 10. september, men festivalen stopper søndag den 3. september. Foto: Magnus Terp

Torsdag bød blandt andet på foredrag med den eneste grønlandske astronom, som fortalte, hvordan man bruger lys til at undersøge universets livscyklus, mens man rundt på museet har kunnet opleve flere udstillinger om lyset og dets effekter. Crispin Gurholt håber også, at blandingen kan være med til at fremme nysgerrigheden hos publikum:

-Jeg håber, man får mange impulser, som stimulerer nysgerrigheden, når man er her. Jeg håber man kommer til at tænke ”Jeg vil have mere, jeg vil forstå mere af det, jeg vil have mere kunst, jeg vil se mere videnskab. Giv mig mere af det hele!” Vi håber på at kunne inspirere til at stille spørgsmål og udvide forståelsen for, hvem vi er, og hvad fremtiden bringer.

Festivalen er støttet af både danske og internationale fonde og selskaber – heriblandt Statens Kunstfind, Nordisk Kulturfond, Nyborg Kommune og Den Europæiske Union.

Det er stadig muligt at købe billetter til festivalen ved entré eller på billetto til fredag og lørdag, mens søndag er gratis og åbent for alle. Programmet kan du se her