To landsbyskoler risikerer at lukke på grund af store besparelser på næste års budget

0
377

Kommunaldirektør Tim Jeppesen peger på de to landsbyskoler i Aunslev og Frørup som et af de steder, hvor der kan spares penge, når politikerne til august skal finde besparelser for 83,6 millioner kroner

Aunslev Skole (vibeskolen)

Skolen i Aunslev er en mindre afdeling af Vibeskolen i Ullerslev. 

Kommunaldirektør Tim Jeppesen præsenterede i går byrådet for en 61 sider lang orientering om budget 2025. Her fremgår det, at byrådet ikke kun skal finde 40 millioner kroner på næste års budget til at rettet op på forholdene på Børne- og familieområdet, de skal i alt omprioritere 83,6 millioner kroner, da der de kommende år skal bruges mange penge på ældre- og sundhedsområdet.

Tim Jeppesen skal nu sammen med sine ansatte udarbejde et sparekatalog, som byrådspolitikerne til august kan bruge som udgangspunkt for de svære budgetforhandlinger.

Ifølge Tim Jeppesen vil ingen områder gå fri af spareforslagene, men det er politikerne, der i sidste ende skal blive enige om, hvor der skal spares.

I forbindelse med udviklingsplanen, der skal rette op på de mange års svigt på Børne- og familieområdet, er der allerede stillet konkrete forslag om besparelser på 17 millioner kroner. Derfor var det oprindeligt ”kun” 40 millioner kroner, som byrådet skulle finde på andre områder.

Nu er det så i alt 83,6 millioner kroner, som skal findes via besparelser, da direktionen i kommunen kan se, at udgifterne til ældre og sundhed vil stige markant de næste år. Derfor slutter besparelserne heller ikke i år.

– I slutningen af den her budgetperiode i 2028, der har vi lagt en stigning mere ind på ældreområdet. Så vi har prøvet at bygge ind, at udgifterne accelererer. Men vi kan faktisk ikke udelukke, at vi allerede næste år kommer til at skulle lave en ny udvidelse på ældreområdet, fordi udviklingen er så kraftig. Så den kedelige nyhed er, at vi faktisk ikke kan udelukke yderligere besparelser. Det kan godt være, at vi allerede næste år står og siger, at udgifterne fortsætter med at stige på ældreområdet, forklarer Tim Jeppesen.

Kenneth Muhs og Tim Jeppesen

Kommunaldirektør Tim Jeppesen (th) skal nu gang sammen med sine medarbejdere at udarbejde et sparekatalog, som borgmester Kenneth Muhs og resten af byrådet skal begynde at forhandle om til august. Arkivfoto: Michael Rathje

Kommunaldirektøren understreger, at ingen områder i kommunen bliver skånet, men de ser mest på de områder, hvor kommunen i forvejen har et højt serviceniveau, som for eksempel kommunens folkeskoler og kultur- og fritidsområdet.

– Altså, byrådet vil sige, at det er godt med et højt serviceniveau, fordi vi vil gerne have de små skoler ude i yderområderne. Men vi siger fra direktionens side, at det er et eksempel på et område, hvor vi skal diskutere med hinanden, om vi skal fortsætte med det, siger Tim Jeppesen.

Han peger her på Vibeskolen i Ullerslev og 4kløverskolen i Ørbæk. De har begge små satellitskoler i henholdsvis Aunslev og Frørup.

– Der er jo relativt få elever på de to skoler. Og med den økonomiske model, vi har, hvor vi betaler penge til skolerne per klasse, så får de forholdsvis meget, fordi de har små klasser, måske nogen klasser med 10-12 elever, men man får sådan set det samme beløb som en skole, der har 27 elever i en klasse, forklarer Tim Jeppesen.

Hvis direktionen tager skolelukninger med i deres sparekatalog, så er det op til byrådsmedlemmerne til august at afgøre, om de to landsbyskoler skal lukke.

TIDSPLAN FOR BUDGET 2025:
– Administrationen fremlægger efter sommerferien deres forslag til en omprioritering af midler til bl.a. velfærden på socialområdet, ældreområdet og sundhedsområdet. Derefter skal politikerne i efterårets budgetforhandlinger beslutte de økonomiske rammer for kommunen i 2025.

– 15. august afholdes der budget-temadag for byrådet

– 19. august bliver administrationens budgetforslag sendt i høring

– 10. september er der frist for indsendelse af høringssvar

– 8. oktober forventes budget 2025 endeligt vedtaget.

FAKTA:
– Den demografiske udvikling Nyborg Kommune betyder, at der i 2025 er behov for omprioriteringer i driftsudgifterne for 83,6 mio. kr. Det svarer til godt 3% af det samlede budget.

– De største poster er på hhv. Social og Familie med 57,4 mio. kr. (Udviklingsplanen) og Ældreområdet med 12,5 mio. kr.