Den store ask, der byder gæster velkommen til det lokale bibliotek, er sygt. Derfor vil træets traditionsrige vinteroplysning ikke blive tændt i år. Til gengæld vil den historiske signifikans leve videre i et nyt træ, lover politiker
I mange år har træet foran biblioteket lyst voldgravens vinterlandskab op, men det var i en helt anden anden ånd, det i sin tid blev plantet. Foto: Mathias Lyngs, Nyborg Bibliotek. Plakat: Nyborg Bibliotek/AOF
Det må høre til sjældenhederne, at et enkelt træ optager en hel sagsfremstilling ved et politisk udvalgsmøde. Det var nu engang tilfældet mandag morgen, da Erhvervs- og Udviklingsudvalget behandlede en sag om den høje, brede ask foran biblioteket.
Helt konkret skulle politikerne beslutte, om de lyskæder, der slynger sig om træets grene, skal udskiftes. Med årene er pærerne nemlig blevet trætte, og mange er stået af. At udskifte kæderne ville resultere i en 160.000 kroners stor regning.
Det alene er et anseeligt beløb, pointerer administrationen og melder samtidig ud, at træets dage er ved at være talte. Vej og Park vurderer, at træet er i så dårlig forfatning, at det højst vil leve tre år endnu.
Foto: Mathias Lyngs, Nyborg Bibliotek
På den baggrund valgte politikerne at droppe lysudskiftningen og helt lade være med at tænde træet, når byens øvrige julebelysning kaster varme over gaderne.
– Det er yderst fornuftigt at undgå den her udgift, når vi kigger på træets begrænsede levetid. At putte 160.000 kroner i noget, der har en så kort horisont, kan vi ikke forsvare, siger formand for Erhvervs- og Udviklingsudvalget, Venstres Peter Mollerup.
Træet bærer historien
Men træet her er ikke bare kønt for øjet – det er vigtigt for historien.
Asken blev plantet af AOF (Arbejdernes Oplysningsforbund) d. 5. juni 1990 i anledning af 75-året for kvinders stemmeret. Der er stærk tradition for at plante træer som markering for kvinders rettigheder. Soroptimist International Nyborg har eksempelvis også en kvindeeg i Nyborg.
Selvom træet på biblioteksøen ikke har meget liv tilbage, lover Peter Mollerup, at Kommunen ikke vil lade træets oprindelige betydning falme hen.
– Vi kommer til at holde fast i den historie og den symbolik, træet bærer, når vi skal plante nyt, for det er indiskutabelt meget vigtigt, siger han.
Et nyt træ vil blive plantet i forbindelse med Slotsprojektet. Og til den tid, skriver administrationen, kan der ansøges om lyskæder til det nye Vintertræ. Præcis hvornår det nuværende træ vil blive jævnet med jorden, kan Peter Mollerup ikke oplyse.