Usædvanligt godt halvårsregnskab og vokseværk får Frørup Andelskasse til at forlade 104 år gammelt hovedkvarter.

0
1057

Frørup Andelskasse har haft et rigtig godt regnskabshalvår i halvåret start 2023 til midt 2023. Det betyder også, at forretningen snart er for stor til deres nuværende lokaler.

Frørup Andelskasse skal efter 104 år snart finde større lokaler. Foto: Magnus Terp

Den lokale andelskasse i Frørup har haft et fremragende regnskabshalvår i første halvår af 2023. Blandt andet er deres resultat før skat i år 14,4 millioner, hvilket er 31,8 millioner bedre end sidste år. Det gode resultat kommer blandt andet fordi, banken har flere ansatte til at hjælpe kunderne, og de mange ansatte betyder, at der snart ikke længere er plads i de lokaler, som andelskassen ellers har hørt til i de sidste 104 år, siger direktøren Jesper Hansen:

-Vi har snart ikke plads til flere skriveborde i den nuværende bygning. Derfor har vi valgt, at vi skal flytte i nye lokaler, hvor der er plads til, at vi kan udvide endnu mere. Hvor det er, ved vi ikke endnu.

Sony Dsc

Jesper Hansen har været direktør i banken i 10 år, og for ham er det vigtigste for andelskassen, at de viser stabilitet, og at kunderne kan have tillid til andelskassen. Foto: Magnus Terp

Stærkt halvårsregnskab

I modsætning til i år havde Frørup Andelskasse et helt andet halvår i starten af sidste år. Deres basisindtjening, som er resultatet før kursreguleringer, nedskrivninger og skat, lå på 1,7 millioner sidste år i modsætning til 13 millioner i år. Det skyldes, at Frørup Andelskasse har en stor beholdning af værdipapirer, som på grund af kursreguleringer havde et værditab i 2022 på grund af stigende renter. Det kunne blandt andet ses gennem deres obligationer.

-Når renterne stiger, så falder obligationskurserne. Det gjorde at vi i regnskabet fik et stort kurstab. Hele vores bankforretning kører fuldstændig ud af en lige linje, og det er helt, som det skal være. Men på den anden del af vores bankforretning, der hedder afkast af vores fondsbeholdning, er der bare nogle år, hvor det går skidt, siger Jesper Hansen.

I år var det den modsatte historie for Frørup Andelskasses obligationer. Der er kommet lidt stigende kurser, hvilket gør at afkastet er steget, som bidrager til et rigtig fint halvårsregnskab i start 2023 for andelskassen. Bankforretningen kører også helt fint i første halvår i år, hvor udlånet et steget med 73,8 millioner til 576,1 millioner samlet, og indlånet er steget med 33,5 millioner til 1.291,2 millioner samlet. Det er også noget, som Jesper Hansen er yderst tilfreds med:

-Det ene med det andet gør, at vi har et rigtig fint halvårsregnskab i år. Nu er vi ved at være igennem tredje kvartal, og vi kan se, at det fortsætter i sidste kvartal, så hvis der ikke kommer katastrofer over Danmark eller verden i det sidste kvartal, så bliver hele året også et helt fint resultat for os. Vores primære fokus er dog stadig, at vores bankforretning går godt, og det fortsætter den også med at gøre i øjeblikket.

Andelskassen har ansat nye rådgivere og blandet med, at der er flere og flere i andelskassen, som arbejder med it, betyder det, at de gamle lokaler ikke er store nok mere. Men det er heller ikke uden resultatet, at man har ansat flere. Frørup Andelskasse oplever, at der stort set dagligt kommer nye kundehenvendelser både fra private og erhverv, som gerne vil bruge dem som bank. Hvis du gerne selv vil bruge Frørup Andelskasse som bank, så kan det også lade sig gøre på en betingelse:

-Man skal bo i vores markedsområde, som er hele Østfyn op til Kerteminde Kommune, så den østlige del af Odense og så ned langs motorvejen til Svendborg sammen med Langeland og Tåsinge. Man kan også blive kunde, hvis man har boet i området og er flyttet et andet sted hen. Som erhvervskunde skal man også bo i området. Det er lige meget, om du er nystartet, eller du er en etableret virksomhed. Vi kigger på, om du kan eksistere, at du tjener lidt penge, at du har sparret lidt op, og at du kan leve af din virksomhed. Men vigtigst er, at man har evnerne til det, som man enten er eller skal til at i gang med. Hvis man mangler en af tingene, så rådgiver vi også ofte og siger, at hvis du gør det og det, så kan du godt være med. Så det er ikke bare et nej tak – Det er også et godt råd.