Nyborg-læge glæder sig til snart at flytte ind i det nye sundhedshus

0
859

Nyborg Sundhedshus er en investering i fremtiden til gavn for borgerne, kommunens pengekasse og for miljøet

Nyborg Sundhedshus

Der knokles for at få Nyborg Sundhedshus færdigt inden årets udgang. Foto: Michael Rathje

Håndværkerne arbejder på højtryk med de sidste detaljer på Nyborg Sundhedshus, der ligger på den tidligere DSB-grund mellem Storebæltsvej, Holmens Boulevard og Knudshovedvej centralt i Nyborg.

Byggeriet har taget lidt længere end beregnet og er blevet lidt dyrere en budgetteret, men det er nu ikke unormalt ved så store byggeprojekter.

Nyborg Sundhedshus skulle have stået færdigt i 2023 og have kostet 80 millioner kroner. Nu forventes sundhedshuset at kunne tage imod de første patienter i slutningen af 2024, og Nyborg Sundhedshus forventes nu at komme til at koste 125 millioner kroner.

Men det lader til, at det har været ventetiden værd, og at pengene er givet godt ud.

Ifølge Nyborg Kommune forventes antallet af borgere i kommunen over 80 år at blive fordoblet i løbet af de næste 25 år. Studier peger på, at denne gruppe i 2050 vil stå for over 60 % af sengedage på landets hospitaler, og mere end fordoble de kommunale udgifter på sundhedsområdet. Denne udfordring kan et sundhedshus som det i Nyborg være med til at løse.

Nyborg Kommune har lavet et samarbejde med Region Syddanmark, hvor det kommende Sundhedshus og Nyborg Sygehus er en del af en større plan. Du kan læse her, hvilke forandringer der kommer til at ske med Nyborg Sygehus, når det nye supersygehus OUH i Odense står klar i 2026.

I Nyborg Sundhedshus vil man samle kommunale tilbud som hjælp til rygestop eller vægttab og private aktører som praktiserende læger, øre- og hudlæger og tandlæge, samt patientforeninger. Nyborg Sundhedshus vil på den måde give færre indgange for borgerne til det nære sundhedsvæsen

Desuden vil Nyborg Sundhedshus rummer 20 boliger til nyudskrevne patienter, som det endnu er for tidligt at sende hjem. De optager i øjeblikket pladser på plejehjemmet Jernbanebo. De pladser skal så udlejes til almindelige plejehjemsbeboere, der betaler en husleje, hvilket de nyudskrevne patienter ikke gør. Så her er der en lille økonomisk gevinst for kommunen.

Læge Michael Lissner

Praktiserende læge Michael Lissner glæder sig til at flytte til det nye sundhedshus. Foto: Michael Rathje

De bliver også en fordel for patienter, at der vil være flere forskellige behandlere i samme hus. En af dem bliver læge Michael Lissner, der glæder sig til at flytte sin praksis fra Nørrevoldgade 58 på første sal i det gamle apotek. Egentlig er han glad for beliggenheden og lokalerne. Men der er et problem:

– Det er på grund af vores trapper. Vi har mange ældre patienter, som ikke kan klare trapperne. Det gør, at vi har temmelig mange sygebesøg. Og så i det nyt sundhedshus, der er der jo elevator, Michael Lissner.

Han forventer også, at Sundhedshuset vil gøre det lettere at rekruttere læger til Nyborg.

– Vi har også brug for noget, som er større. Vi har ikke plads nok. Vi har lige ansat en ny læge, så vi bliver tre læger i alt, forklarer Michael Lissner, mens dagens sidste patient sidder i venteværelset. Bagefter skal Michael Lissner på flere sygebesøg hjemme hos patienter, inden han kan holde fri og køre hjem til sig selv.

Lægerne Nørre Voldgade

Snart hænger skiltet her ikke længer på det gamle apotek i Nørrevoldgade. Der er kommet nye læger til, og praksissen flytter ind i Nyborg Sundhedshus.  Foto: Michael Rathje

Store visioner om et bedre samarbejde i regionen

Samarbejdet mellem Nyborg Kommune og Region Syddanmark er en gevinst for begge parter, mener Jan Reimer Christiansen (V), der er formand for Sundheds- og Forebyggelsesudvalget. Nyborg Sundhedshus kommer til at aflaste OUH, til gengæld vil nyborgenserne snart få en høreklinik på Nyborg Sygehus.

– Det handler jo også om bæredygtighed. Det går vi meget op i. Nu kan for eksempel en ørelæge på Nyborg Sundhedshus henvise en patient til høreklinikken på Nyborg Sygehus, så vedkomne ikke skal køre i bil til Odense, og dermed belastes miljøet mindre, siger Jan Reimer Christiansen, der roser samarbejdet med Region Syddanmark.

På det seneste møde i Sundheds- og Forebyggelsesudvalget i sidste uge blev et andet stort samarbejde med Region Syddanmark gennemgået. Det drejer sig om ”Sundhedsaftalen 2024-2027”, dr handler om visioner og samarbejde mellem Regionen Syddanmark og regionens 20 kommuner.

Der skal blandt arbejdes bedre sammen om børn og unges mentale trivsel, om overgange fra et sundhedstilbud til et andet, om at opnå flere leveår via sundhedsfremme og forebyggelse, og om at skabe sammenhæng for den enkelte borger.

“Sundhedsaftalen 2024 – 2027” trådte i kraft ved årsskiftet, og du kan læse mere om den her.

Denne artikel er gratis - og det kan du takke Nyborg Avis' abonnenter for.

Det koster nemlig at lave kritisk og nærværende journalistik.

Mira Michael Rathje Dsc1069

Lige nu kan du prøve Nyborg Avis kvit og frit
i de første 30 dage, hvis du klikker her.